نماز جمعه در قلب جام جهانی


مردم شهر ژوهانسبورگ روزهای جمعه کنار یکدیگر حضور می‌یابند تا نماز جمعه باشکوهی را برگزار کنند.

به گزارش فارس؛ ساعت 12 به وقت محلی منطقه مورنینیگ ساید که از جمله مناطق خوب شهر ژوهانسبورگ محسوب می‌شود مملو از جمعیتی است که به سمت نمازجمعه حرکت می‌کنند.

حدود 45 دقیقه تا آغاز نماز جمعه مانده است. روزهای جمعه در جنوب قاره سیاه تعطیل نیست اما نماز جمعه باشکوه‌ هر هفته برگزار می‌شود و هزاران شیعه و سنی در کنار هم تجمع می‌کنند.

مسلمانان از جای جای منطقه پروتریا و ژوهانسبورگ و همچنین از سایر نقاط آفریقای جنوبی گاه به سختی و با هزینه زیاد خود را به مسجد الدوحه می‌رسانند و با وجود ترافیک شدید، ‌گرما و سرمای غافلگیرکننده و همچنین برخی از محدودیت‌های اجتماعی اجازه نمی‌دهند خللی در نظم نماز جمعه ایجاد شود.


در جایی که کمترین تبلیغ برای دین اسلام صورت می‌گیرد، به نظر می‌رسد امید همه مسلمانان در جنوب قاره سیاه به نماز جمعه باشد. در میان آنها تعداد زیادی از جوانان دیده می‌شوند که با پیراهن تیم ملی آفریقای جنوبی حاضر شده‌اند.

از یکی از شرکت‌کنندگان در نماز جمعه در ژوهانسبورگ در مورد علت حضورش می‌پرسم و می‌گوید: برای حفظ نام اسلام و قرآن هر جمعه به اینجا می‌آیم و تصور می‌کنم این لطف بزرگ خداوند است که اجازه می‌دهد به اختیار و با این همه سختی به نماز جمعه بیایم.

پارکینگ‌های اطراف مسجد چند صد اتومبیل را در دل خود جای می‌دهد و این در حالی است که اکثر مردم آفریقای جنوبی به خاطر گرانی شدید بنزین (لیتری حدود 1100 تومان) حتی برای مسافرت‌های بسیار ضروری خود ترجیح می‌دهند هرگز اتومبیل‌شان را از پارکینگ خارج نکنند اما مسلمانان که اکثریت آنها جزو طبقه متوسط محسوب می‌شوند، بدون توجه به این مشکلات با اتومبیل شخصی خود به سمت مسجد سفر می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اعزامی فارس، مردم در راه رسیدن به مسجد مشغول ذکر گفتن‌اند و قبل از آنکه خطبه‌های نماز آغاز شود، مدام خود را با ذکر مشغول می‌کنند.
روز گذشته بیش از 2 هزار مسلمان اعم از شیعه و سنی در کنار یکدیگر نماز جمعه را برگزار کردند و در فضایی بسیار معنوی مصادیقی از فروتنی، برادری، برابری و خلوص نیت را به نمایش گذاشتند.

امام جمعه شهر ژوهانسبورگ می‌گوید: در اینجا فعالیت‌های زیادی برای ترویج دین اسلام انجام می‌شود. این مسائل باعث شده افراد زیادی به دین اسلام مشرف شوند. در ایامی مانند ماه مبارک رمضان و اعیادی همچون عیدفطر مراسم ویژه‌ای انجام می‌شود. شیعیان و سنی‌ها برنامه خاصی برای ترویج دین مبین اسلام دارند.

احترام به کودکان در جملات متفاوتی بر در و دیوار مسجد از قول پیامبر اکرم (ص) و همچنین آیات قرآن نوشته شده و خیلی از کودکان آفریقایی برای آمدن روز جمعه و بازدید از صحن مسجد لحظه‌شماری می‌کنند چرا که می‌دانند در آن روز همه به هم لبخند می‌زنند و احترام به آنها در حد اقامه نماز واجب است.

کسانی که به خاطر ترافیک و یا مسائل دیگر کمی دیر به خطبه‌ها می‌رسند اتومبیل خود را در اولین جایی که وجود دارد حتی با علم به اینکه امکان دارد پلیس ماشین‌شان را با جرثقیل به منطقه شمالی شهر منتقل کند، پارک کرده و سراسیمه به سمت مسجد می‌روند. جمله‌ای که آنها هنگام دویدن فریاد می‌زنند تکان دهنده است.

از یکی از حاضرین می‌پرسم آنها هنگام دویدن به سمت مسجد چه می‌گویند و او ترجمه انگلیسی آن را به ما تحویل می‌دهد: "از دست نرود " و به راستی که برای از دست نرفتن اسلام چه شور و شوقی دارند و با چشمان اشک‌بار به بهای از دست رفتن اتومبیل، بنزین گرانقیمت، کار روز جمعه غیر تعطیل و حتی وجهه اجتماعی خود در جامعه‌ای که اقلیت مسلمانش نقش زیادی در سرنوشتش ندارد، چه تلاشی می‌کنند.


آفریقای جنوبی کشوری است که با ورود به آن می‌توان به خوبی سایه استعمار و غرب‌زدگی را در آن مشاهده کرد. از نام خیابان‌ها که تماما غربی بوده گرفته تا فروشگاه‌ها و شبکه‌های تلویزیونی که 24 ساعته در تلاش برای ترویج فرهنگ اروپایی و آمریکایی به سر می‌برند.

استعمار در اینجا به حدی فراگیر است که مردم آفریقای جنوبی زبان زولو، زبان مادری‌شان را فراموش کردند و به جای آن از انگلیسی استفاده می‌کنند، تا حدی که زبان انگلیسی به زبان اصلی و رسمی این کشور تبدیل شده است.

مسلمانان ژوهانسبورگ پنهانی زبان عربی می‌آموزند و برای آنکه از برخی گروه‌های اجتماعی جدا نشوند این ویژگی خود را پنهان می‌کنند. آنها اجازه نمی‌دهند کوچکترین فاصله‌ای میان‌شان با دین اسلام بوجود بیاید و در چنین شرایطی تلاش می‌کنند در جامعه نیز عقب‌نشینی نکرده و کار و درآمد خود را داشته باشد.

نکته بسیار جالب این است که این همه شور و شوق مربوط به نسل در حال انقراض مسلمانان آفریقایی نیست و نسل جدید مسلمانان ژوهانسبورگ با تعصب بیشتری نسبت به دین اسلام انرژی صدچندانی را جهت تبلیغ دین‌شان صرف می‌کنند. برای آنها نماز جمعه از بسیاری از فاکتورهای روزمره آنها مهم‌تر و واجب‌تر است.

پس از اتمام نماز، جلسه ختم قرآن برگزار می‌شود و سپس نکته خاصی توجه خبرنگار اعزامی فارس را به خود جلب می‌کند و آن اینکه بسیاری از افراد غیرمسلمان که اکثرا فقیرند در اطراف مسجد تجمع کرده و منتظر کمک‌های نقدی مسلمانان هستند.

یکی از آنها سبدی را در دست گرفته و روی آن مایحتاج خود را نوشته است. از او می‌پرسم چرا روز یکشنبه در کنار صدها کلیسای شهرت نمی‌روی تا سبدت پر شود و او با لبخندی معنادار می‌گوید بعد از چنین نماز جمعه‌ای مگر می‌شود سبد من خالی بماند؟